Een nieuw leven voor tweedehands vinyl

Door Tom op 26-10-2015

In het hartje van de Jordaan bezoeken we Josanne Mansveld. De jonge onderneemster (23) blaast samen met 3 studiegenoten tweedehands vinyl platen nieuw leven in met het bedrijf Random Records. Ze sturen namelijk maandelijkse verrassingspakketten met 3 LP's naar mensen.

“We zijn op het idee gekomen tijdens onze minor Entrepreneurship aan de UvA. De docenten stimuleerden ons om een eigen bedrijf op te zetten en wij vonden elkaar door onze gedeelde passie: muziek en vinyl in het bijzonder” vertelt Josanne ons. “De meeste vinyl halen we op bij verzamelaars met grote partijen platen. Mijn dag begint dus met marktplaats afstruinen op zoek naar deze bulk partijen. Het is inefficiënt om de 2e hands winkels af te struinen of op een paar platen te gaan bieden. Met een bulk partij hebben we meteen 1000 plaatjes en hoeven we maar één keer op en neer te rijden'. Zo gaf een man in Franeker een keer 400 platen aan Mansveld omdat hij het zo geweldig initiatief vond van de jonge Amsterdammers. Het was een prachtige collectie vol goede platen en nog steeds stopt Random Records toppers uit deze collectie in zijn pakketten.

Maar hoe gaat het samenstellen van die pakketten dan in zijn werking? Mansveld: 'Eerst kijken we naar de staat van de LP. Zo beginnen wij met het controleren van de hoes. Als die in slechte staat is stoppen we hem er niet in. Hetzelfde gebeurt als er teveel krassen op het vinyl zitten. Mocht hij vies zijn dan maken we hem schoon met geoxideerd water op een brillendoekje en borstel. Een aanrader voor de verzamelaar want je hoort soms meteen het verschil'. Dan over naar het muzikale gedeelte. Het pakket samenstellen blijft een tijdrovende uitdaging voor het jonge bedrijf. De methode is dat er sowieso één topplaat in zit en twee platen die een gewaagdere keuze zijn. Er moet volgens Mansveld een duidelijke balans zijn in de samenstelling. De keuze voor de klant is nu tussen een algemeen verrassingspakket, pop/rock en jazz/soul en worden verkocht vanaf 17,95 € per maand.

Dat de LP allang niet meer alleen voor de stoffige verzamelaar is legt de onderneemster ons haarfijn uit: 'De oudere verzamelaars hebben vaak al een grote collectie en zijn wat huiverig voor een surprise pakket van ons. Daarom is onze doelgroep vooral de jongere en beginnende verzamelaar. Om daar op aan te sluiten lijkt het ons heel leuk om een starters pakket aan te bieden. In dat pakket hopen wij een lp speler en een pakketje met lp’s in te stoppen. Zo creëer je meteen toekomstige klanten voor jezelf'.

randomrecords1
Het Random Records team met v.l.n.r.: Luuk Ballhaus, Josanne Mansveld en Falco Wienberg

Wat maakt de ene LP dan meer waard dan de andere? Mansveld vertelt ons dat de 60/70s periode altijd veel waard is door de populariteit. Zo blijven de bekende rock en popbands als the Rolling Stones en the Beatles enorm gewild. Als Josanne bijvoorbeeld een Beatles album in het pakket stopt krijgt ze geheid een bedankje van een blije klant. Net als bij boeken zijn ook de eerste persingen van platen meer waard. Dit is aangegeven aan de rand van de LP en loopt van AA (eerste druk) tot ZZ. Leuk voor de verzamelaar maar Random Records gaat het vooral om de muziek en niet om de persingen en andere speciale eigenschappen benadrukt Mansveld.

Wat zijn de toekomstplannen voor dit jonge bedrijf? 'Allereerst zien we nog veel mogelijkheden in Nederland en proberen we nog meer abonnees te krijgen. Daarnaast zijn we ook de mogelijkheden aan het peilen in het buitenland. We hebben een tijdje terug de eerste pakketjes al naar Indonesië gestuurd. Een abonnement met 2e hands vinyl zoals wij aanbieden is uniek in de wereld en daarom gaan we proberen voet aan de grond te krijgen in Amerika en Engeland. Niet alleen met verkoop maar ook met inkoop, platen uit Amerika doen het namelijk beter in Europa en vice versa. We denken er daarom ook aan om een container vol met 5000 platen uit Amerika naar Europa te laten komen. Hoe gaaf zou dat zijn?!'

ticketswapfacebook

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: vinyl, random records, gigstarter, rolling stones, LP, tweedehands, amsterdam, josanne mansveld, UvA