De belangrijkste eigenschap van succesvolle muzikanten

Door Maaike Elise van Steenis op 07-11-2018

Enkele weken geleden was ik te gast bij het radioprogramma MasterYou op Amsterdam FM. Dit is een radioprogramma over ondernemen en persoonlijke ontwikkeling. Vooraf was mij gevraagd om na te denken over een aantal vragen. Eén daarvan was: wat is de belangrijkste les die jij mensen wilt meegeven? Ik moest er best even over nadenken. Door mijn werk als coach en trainer en het schrijven van mijn boek Tussen Kunst en Cash, heb ik enorm veel mooie inzichten gekregen. Maar welke is nu de belangrijkste?

Showing up

Uiteindelijk bleef ik terugkomen op een quote van Woody Allen die ik ooit hoorde: “80% of success is just showing up”. Dat klinkt misschien erg simpel. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe sterker ik ervan overtuigd ben dat het precies dát is wat succesvolle muzikanten onderscheidt van minder succesvolle. “Showing up” is namelijk veel meer dan enkel “met je kont van de bank af komen als je daar een goede reden voor hebt”. Het gaat juist om al die keren dat je misschien wel 20 goede redenen kunt bedenken om lekker te blijven zitten. Maar dat dus niet doet!

frontman"80% of success is just showing up"

Kom in beweging

Een voorbeeld: je zou heel graag op een bepaalde plek willen spelen. Of een theater willen benaderen. Of samenwerken met dat ene bedrijf. Je weet dat de kans erg klein is dat ze je spontaan zullen bellen of mailen. Je zult dus zelf het initiatief moeten nemen. Maar dan bedenk je allerlei redenen om het niet te doen. Of niet nu, wat op hetzelfde neer komt!. Je muziek is nog niet goed genoeg. Of je website moet eerst een update krijgen. Wat als je een afwijzing krijgt? Ze hebben vast al genoeg aanbod. Waarom zouden ze op jou zitten te wachten? Uiteindelijk is het resultaat dat er niets gebeurt. Omdat jij niet in beweging komt.

Doen

Wat zou jij graag willen? Die te gekke venue benaderen? Een subsidie-aanvraag doen voor dat project dat je al zo lang in je hoofd hebt? Met je werk in een muziekblad staan? Een single opnemen? Meedoen aan een wedstrijd? Het maakt niet uit. De belangrijkste stap is steeds hetzelfde. Doen. Ik kan je geen garantie geven dat elke stap die je zet ook het gewenste resultaat zal opleveren. Maar ik beloof je wel dit: als jij er een gewoonte van maakt om in actie te komen, ga je resultaten zien.

maaikeMaaike van Steenis

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Een goede eerste stap is het bijwonen van het Inspiratie-event van de Academie voor Creatief Ondernemen op 20 november in Utrecht. Daar ontmoet je andere creatieven en krijg je waardevolle workshops met tips en tools om meer uit je ondernemerschap te halen. We mogen 2 kaarten weg geven voor dit event! Mail je motivatie om het event bij te wonen naar marleen@gigstarter.nl.

Maaike van Steenis is coach en trainer voor creatieve ondernemers. Ze leert hen hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en hoe ze een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Ook geeft zij les aan Codarts te Rotterdam. Ze is oprichter van de Academie voor Creatief Ondernemen en publiceerde het boek Tussen Kunst en Cash.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: winactie, artiesten, gastblog, gigstarter