De Flamenco beter begrijpen

Door Tom op 15-04-2015

Voor sommige muziekniches heb je een ambassadeur nodig. Iemand die bevlogen kan vertellen over een bepaalde muzieksoort zodat je de muziek leert kennen en begrijpen. Tijl Beckand over klassieke muziek en Eric Corton over rockmuziek bijvoorbeeld. In dit rijtje is Eric Vaarzon Morel de ultieme Flamenco-ambassadeur in Nederland. Op televisie en radio vertelt hij enthousiast over de prachtige gitaarmuziek uit Spanje. Deze avond geeft hij een intieme show op een geheime locatie in Amsterdam waar wij ons afvragen of hij ons ook kan betoveren met de Flamencomuziek.

Muisstil is het publiek als Eric zijn show begint met de spotlight vol op hem gericht. We krijgen de essentie van de muzieksoort te zien, solo op een Spaanse gitaar. Hulde wordt gebracht aan Wim den Herder, de organisator van deze maandelijkse gitaaravond met binnen en buitenlandse sterren en hoofd van gitaarschool www.guitaracademy.nl. In het publiek blijken grotendeels doorgewinterde liefhebbers van het genre Flamenco te zitten. De levensverhalen van Eric krijgen veel reacties en het publiek zit klaar voor de zelfgemaakte composities. Met een prachtige techniek krijgen we het eerste hoogtepunt van de avond te horen, de ode aan Paco de Lucia, een prachtig uitgerekt nummer waar de grootmeester van de Flamenco trots op was geweest. Binnenkort mag de gitarist naar Belgrado om bij de presentatie van de documentaire over Paco te spelen en wij snappen wel waarom.

Niet veel later voelt het door de zomerse gitaarklanken alsof we in de tuinen van Alhambra zijn, het prachtige kasteel in Zuidelijk Spanje. Met knappe rumbaritmes en kenmerkende glissando’s (glijden over de snaren) op de gitaar neemt Eric er ons mee naar toe. Het meest virtuoze nummer wordt voor het laatste bewaard. Een mooi nummer van 10 minuten die eindigt met een up-tempo ontknoping. Het lijkt alsof Eric niet alleen populairder wordt de laatste jaren maar nog steeds beter wordt als gitarist. De cd’s gaan na de show als warme broodjes over de toonbank en met een grote glimlach verlaat de gitarist het podium. Hij laat ons achter in het warme Spanje. Een magische ambassadeur.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: flamenco, livemuziek, EricVaarzonMorel, WimHerder, Gigstarter, guitaracademy.nl