Mijn vijf beste concerten van 2018

Door Tom van der Velpen op 31-12-2018

Gemiddeld bezoek ik meerdere concerten per week, voor mijn werk bij Gigstarter maar vooral voor het enorme plezier wat het mij geeft. Tijdens een optreden is er altijd wel wat om je over te verwonderen. De muziek kan natuurlijk betoverend mooi zijn maar een stroeve set van een band is bijna even zo fascinerend. Hierbij mijn lijst van de meest memorabele shows van 2018.

5. King Gizzard and the Lizard Wizard, 6 Maart in Paradiso

Elk jaar groeien deze psychedelische rockers in populariteit en dat is te merken aan de Nederlandse shows. Ditmaal stonden er twee uitverkochte avonden in Paradiso op het programma. De productieve Australiërs speelden elke avond andere nummers en tussen de vele crowdsurfers door voelde je aan alles: dit is één van de beste rockbands van het moment. Alle soorten instrumenten en muzikale invloeden komen voorbij. Hierdoor blijft de liveshow de hele avond boeien.



King Gizzard and the Lizard Wizard live op de Paradiso

4. Gorrilaz, 17 augustus op Lowlands

Muziek is vaak sterk verbonden met nostalgie. Voor mij kwamen vele herinneringen naar boven toen ik met mijn jeugdvrienden naar de afsluiter van de eerste dag op Lowlands ging: Gorrilaz. De wietluchten, sterke drank en herkenbare hits zorgen ervoor dat ik direct naar mijn pubertijd werd geworpen. Daarnaast voerde frontman Damon Albarn in mijn ogen een krachttoer uit door van een smeltkroes aan gastmuzikanten één geheel te maken. Achteraf las ik dat het optreden ‘wel ok was’ volgens sommige recensenten en dat het hoogtepunt een tribute was aan de net overleden Aretha Franklin. Ik heb een totaal ander magisch concert beleefd en waande mij weer 16.



Tribute aan de overleden Aretha Franklin door Gorrilaz op Lowlands

3. Gigstarter Artist of The Year Finale, 8 december in SugarFactory

Het is altijd spannend als er drie internationale acts komen optreden tijdens de finale die we met Gigstarter organiseren. Maar zodra ik de Belgische band Buckwood Mojo in de middag zie genieten van een pintje voor de soundcheck valt alle organisatie stress van me af. Het wordt een prachtige avond waarin live muziek en het Europese karakter van Gigstarter zegeviert. Uiteindelijk gaat de Franse band Stoned Therapists er met de titel Artist of the Year vandoor en wint de Franse funkband The SoulPhoenixs de publieksprijs.



SoulPhoenixs tijdens een tiny desk concert

2. Vicente Amigo, 20 juli in het Concertgebouw

Als groot fan van flamenco moest ik bij het optreden van deze moderne grootheid in het genre zijn. Met vijf man betrad Vicente het podium van de grote zaal en na een solo begin op gitaar was het hele publiek gehypnotiseerd door de Spanjaard. Na drie kwartier staat één van de mannen op die tot die tijd weinig meer dan wat handgeklap had toegevoegd. Hij loopt naar de voorkant van het podium en begint een geweldige flamenco dans uit te voeren die de hele zaal doet trillen. De overweldigende akoestiek van het Concertgebouw laat zich weer gelden en bezorgt veel bezoekers een avond om niet snel te vergeten.



Het enige beeld van de dans in het Concertgebouw

1. Idles, 4 november in de Melkweg

Verrassing is ook een mooi element bij optredens. Dus als goede vriend Floris mij uitnodigt om naar Idles te gaan omdat ‘hij weleens van de naam gehoord heeft’ ga ik richting de Melkweg zonder al te veel verwachtingen. Ik tref een bomvolle Kleine Zaal aan waar de spanning voor het concert voelbaar is. Zodra de mannen uit Bristol opkomen vliegt de vlam in de pan bij het publiek en volgt een pit die niet meer stopt. De heren blijken een rauw rockgeluid te brengen die alle frustratie van de Brexit eruit doet knallen en zorgt voor een liveact om niet te vergeten. Brengt mij tot een tip voor 2019, nodigt een vriend je uit voor een concert: zeg gewoon ja!



Idles bij het tv-programma Jools Holland

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, beste optredens, paradiso, live